Gold Cross

Κατηγορίες Θεμάτων

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ 2017

Translate

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

ΛΘ'. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΔΩΡΟ;

 


Για πάρε το στο χέρι σου και κάντο κουβέντα:

-Πώς σε λένε;

-Με λένε αντίδωρο…

-Δηλαδή τι πάει να πει;

-Δεν είμαι το δώρο...

-Καλά το δώρο που είναι;

-Στο Άγιο Ποτήριο μέσα! Από εκεί να πας να το πάρεις...

-Εσύ τί είσαι;

-Εγώ είμαι ευλογία.

-Εκείνο τί είναι;

-Εκείνο είναι το δώρο «…εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν αιώνιον…».

Είναι η είσοδος για τη Βασιλεία των Ουρανών!

-Εσύ τι είσαι;

-Είμαι ευλογία και έλεος Κυρίου. Σε περιμένω να εξομολογηθείς, να μετανοήσεις, να αλλάξεις ζωή και να Κοινωνήσεις το Σώμα και το Αίμα του Χριστού για να σωθείς. Το αντίδωρο είναι η κοιλία της Θεοτόκου. Ευλογία από τη Θεοτόκο παίρνουμε με το αντίδωρο. Το δώρο είναι εκείνο που γέννησε η Θεοτόκος και μετουσιώθηκε μέσα «εις άφεσιν αμαρτιών» και είναι ο Χριστός.

Έπειτα δίνεται μία μικρή ευλογία, για να μην κόψεις τελείως την επαφή σου με την Εκκλησία. Όχι όμως ότι στο αντίδωρο υπάρχει σωτηρία, έστω και αν φας ένα καφάσι αντίδωρα, δεν σώζεσαι!

Ο Χριστός σώζει, η Θεοτόκος πρεσβεύει. «Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου Σώτερ σώσον ημάς», δεν λέμε;

Προσέξτε την πλάνη που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια, που παρουσιάζει την Παναγία, ότι σώζει τον άνθρωπο.

Η Παναγία μας, δεν σώζει, αλλά πρεσβεύει για τη σωτηρία μας. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν, ότι η Παναγία σώζει.

Ώστε ήρθε η εποχή της μεγαλυτέρας πλάνης και να μεταφερθεί ο άνθρωπος από την Χριστοσωτηρία, στην Παναγιοσωτηρία. Είναι του τελευταίου αιώνος αυτή η πλάνη… Γλυκιά πλάνη…

Όμορφη πλάνη… Πολλούς ανθρώπους έχει πλανέψει…

Είναι ένα τέχνασμα μελετημένο από τον Διάβολο.

Ο Διάβολος επειδή εμείς σεβόμεθα την Παναγία και διότι δεν μπορούμε να αισθανθούμε Εκκλησία χωρίς την Παναγία, κοιτάζει να μας κάνει Παναγιολάτρες και να μην είμαστε Χριστολάτρες.

Προσέξτε το αυτό το πράγμα!

Δεν σώζει η Παναγία!

Διότι και η Παναγία μας, από τον Κύριο εσώθη. Είπε η Παναγία «ηγαλλίασε το πνεύμα μου επί τω Θεώ τω σωτήρι μου» (Λουκ.1,47). Είπε τον Θεό, Σωτήρα της. Πώς λοιπόν σώζει η Παναγία;

Και στον Ακάθιστο Ύμνο, πως την λέει την Παναγία μας ο Υμνωδός; «Χαίρε ακτίς νοητού Ηλίου». Βάλε μία ακτίνα τώρα, μπροστά στον Ήλιο. Αυτός είναι ο Χριστός (ο Ήλιος) και αυτή είναι η Παναγία μας (η ακτίνα).

Θέλετε και άλλο; Τραβάτε να δείτε που κάνει προσκομιδή ο Πάτερ. Βγάζει μερίδα για μένα, βγάζει για σένα, βγάζει για τον άλλον, βγάζει για τους κεκοιμημένους…

Βγάζει μερίδα και για την Παναγία μας και έπειτα αυτή η μερίδα μαζί με τις άλλες πέφτει στο Αίμα του Χριστού στο Άγιο Ποτήριο.

Εάν η Παναγία σώζει, τί θέλει μέσα στο Αίμα του Χριστού;

Πώς λοιπόν σώζει; Πρεσβεύει η Παναγία μας, δεν σώζει.

Εμείς οι Ορθόδοξοι λέμε: «…ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου Σώτερ σώσον ημάς»… έτσι δεν λέμε;

Τι άλλο λέμε;

«Σώσον ημάς Υιέ Θεού». Δεν λέμε: «Σώσον ημάς Παναγία».

Εάν εμείς λέμε στην Παράκληση: «…Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς», εννοούμε να μας σώσει η Παναγία από σεισμούς, από αρρώστιες, από τον εχθρό κ.λπ. και όχι να μας σώσει την ψυχή.

Την ψυχή θα την σώσει ο Χριστός και το Αίμα του Χριστού. Η Παναγία μας πρεσβεύει και ο Χριστός σώζει. Αυτή είναι η διδασκαλία η σωστή.

Μεγάλο πρόσωπο η Παναγία μας, μεγάλη δύναμη, μεγάλο σκαλοπάτι, αλλά δεν προσφέρει σωτηρία…ο Χριστός σώζει!

Προσέξτε τα!

Είναι τεχνάσματα των ημερών μας αυτά και πολλές ψυχές από αγάπη στην Παναγία μας, χάνουν στα μονοπάτια αυτά της πλάνης, την ύπαρξή τους…

 

+ Δημήτριος Παναγόπουλος, Ιεροκήρυκας

(1916 - 1982).





Δεν υπάρχουν σχόλια: