Gold Cross

Κατηγορίες Θεμάτων

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ 2017

Translate

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

16. ΠΕΡΙ ΑΝΕΞΙΚΑΚΙΑΣ

 


1.               Κάποιοι επισκέφθηκαν τον αββά Αντώνιο και του είπαν: Πες μας κάποιο λόγο, πως θα μπορέσουμε να σωθούμε; Κι ο γέροντας τους είπε: Ακούσατε τι λέει η Γραφή; Καλά δεν σας τα λέει; Και εκείνοι είπαν: Και από σένα, πάτερ, θέλουμε ν’ ακούσουμε. Τότε ο γέροντας τους είπε: Λέει το Ευαγγέλιο: Εάν κάποιος σε κτυπήσει στο δεξί μάγουλο, γύρισέ του και το άλλο[1]. Κι αυτοί είπαν: Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Τότε τους είπε ο γέροντας: Εάν αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε, τουλάχιστον ανεχθείτε το ένα κτύπημα. Ούτε αυτό μπορούμε, του είπαν. Εάν ούτε αυτό μπορείτε, μην ανταποδώσετε γι’ αυτά που σας έκαναν[2]. Και είπαν: Ούτε αυτό μπορούμε. Τότε λέει ο γέροντας στο μαθητή του: Φτιάξε τους λίγη σούπα, γιατί είναι άρρωστοι. Εάν αυτό δεν μπορείτε και εκείνο δεν το θέλετε, τι να σας κάνω; Έχετε ανάγκη από προσευχές.

 

2.               Είπε ο αββάς Ζήνων: Εκείνος που θέλει ν’ ακούσει γρήγορα ο Θεός την προσευχή του, μόλις σταθεί όρθιος και υψώσει τα χέρια του για να προσευχηθεί προς τον Θεό, πριν απ’ όλα και προτού ακόμα ευχηθεί για τη δική του ψυχή, ας προσευχηθεί κατάβαθα της ψυχής του για τους εχθρούς του. Και μ’ αυτή του την πράξη, για ότι κι αν παρακαλέσει τον Θεό, θα εισακουσθεί.   

 

3.           Είπε ο αββάς Ποιμήν: Οποιαδήποτε ταλαιπωρία κι αν πέσει πάνω σου, θα τη νικήσεις με τη σιωπή. Ακόμα είπε: Η πονηρία δεν εξουδετερώνει την πονηρία, αλλά εάν κάποιος σου κάνει κακό, εσύ ευεργέτησέ τον, για να εξαφανίσεις την κακία με τα καλά έργα.  

 

4.               Κάποιος αδελφός που αδικήθηκε από άλλον αδελφό, ήλθε στον αββά Σισόη και του είπε: Αδικήθηκα από κάποιον αδελφό και θέλω να πάρω πίσω το δίκιο μου. Ο γέροντας όμως τον παρακαλούσε λέγοντας: Μη τέκνον, καλύτερα άφησέ τα στο Θεό το θέμα του δίκιου σου. Κι εκείνος επέμεινε: Δεν θα σταματήσω την υπόθεση, ώσπου να πάρω το δίκιο μου πίσω. Τότε ο γέροντας του είπε: Ας σηκωθούμε για προσευχή, αδελφέ. Και αφού σηκώθηκε, είπε ο γέροντας: Θεέ, δεν σ’ έχουμε πλέον ανάγκη να φροντίζεις για μας, γιατί εμείς οι ίδιοι παίρνουμε πίσω το δίκιο μας. Μόλις λοιπόν τ’ άκουσε αυτό ο αδελφός, έπεσε στα πόδια του γέροντα λέγοντας: Συγχώρεσε με αββά, δεν θα ζητήσω πλέον το δίκιο μου απ’ τον αδελφό.

 

5.               Έλεγαν για κάποιον μοναχό ότι όσο περισσότερο κάποιος τον κακολογούσε ή φαινόταν να τον ερεθίζει, τόσο περισσότερο έτρεχε προς αυτόν λέγοντας πως αυτού του είδους οι άνθρωποι γίνονται αίτιοι στους εκλεκτούς για να προκόψουν, ενώ αυτοί που τους επαινούν τους παραπλανούν και ταράζουν την ψυχής τους. Γιατί έχει γραφεί ότι αυτοί που σας επαινούν σας παραπλανούν[3].

 

6.               Κάποιος γέροντας έπιασε ληστές στη Σκήτη να αδειάζουν το κελί του, και τους είπε: Βιαστείτε, μην έρθουν οι αδελφοί και μ’ εμποδίσουν να πραγματοποιήσω την εντολή του Χριστού που είπε: Μη ζητάς πίσω απ’ αυτόν που πήρε τα δικά σου[4].

 

7.               Είπε γέρων: Αν ακούσεις ότι κάποιος σε μισεί και σε κακολογεί, στείλε ή δώσ’ μου κάποια ευλογία ανάλογη με τη δύναμή σου, για να μπορείς να πεις την ώρα της κρίσεως με παρρησία: Συγχώρεσε μας, Κύριε, αυτά που οφείλουμε, όπως και εμείς συγχωρήσαμε σ’ αυτούς που μας οφείλουν[5].  

 

8.               Είπε κάποιος από τους Πατέρες: Εάν κάποιος σε κακολογήσει, εσύ πες του καλά λόγια[6]. Εάν τα δεχθεί, θα είναι καλό και για τους δυο. Εάν πάλι δεν τα δεχθεί, αυτός θα λάβει απ’ τον Θεό για τα υβριστικά του λόγια και συ για τα καλά σου λόγια.  

 

9.               Είπε άλλη φορά: Αυτός που θέλει να γιατρευθεί απ’ τα φοβερά τραύματα της ψυχής, προκειμένου ν’ απαλλαγεί απ’ την αρρώστια, οφείλει να υπομένει όσα θα του κάνει ο γιατρός. Γιατί ούτε κι αυτός που πάσχει σωματικά δέχεται ευχαρίστως να τον κόβουν ή να τον καυτηριάζουν ή να πάρει καθαρτικό, αλλά και μόνο που τα θυμάται αηδιάζει. Όμως πείθει τον εαυτό του πως χωρίς αυτό του είναι αδύνατον ν’ απαλλαγεί από την αρρώστια. Και υπομένει όσα του κάνει ο γιατρός, γιατί γνωρίζει πως δοκιμάζοντας προσωρινά κάτι όχι ευχάριστο, θα απαλλαγεί από την μακροχρόνια ασθένεια. Όργανο του Χριστού που καυτηριάζει είναι αυτός που σε προσβάλλει ή σε κακολογεί και σε απαλλάσει απ’ την κενοδοξία. Καθαρτικό που σου στέλνει ο Χριστός είναι αυτός που σου προκαλεί υλική ζημιά, γιατί σε απαλλάσει απ’ την πλεονεξία. Και αυτός που αποφεύγει έναν πειρασμό απ’ τον οποίο θα έχει ωφέλεια, αποφεύγει ζωή αιώνια. Και ποιος άλλος χάρισε στον άγιο Στέφανο τέτοια δόξα, σαν αυτή που απέκτησε απ’ αυτούς που τον λιθοβόλησαν;

 

10.            Άλλη φορά είπε: Εγώ δεν κατακρίνω αυτούς που με κατηγορούν, αλλά τους αποκαλώ ευεργέτες μου. Κι ούτε πάλι κάνω πέρα τον γιατρό των ψυχών την ώρα που προσφέρει το φάρμακο της ατιμίας στην κενόδοξη ψυχή μου.

 

11.             Άλλοτε είπε: Βλέπουμε τον σταυρό του Χριστού, διαβάζουμε για τα πάθη Του, κι όμως εμείς δεν σηκώνουμε καμιά προσβολή.




[1] Ματθ. (5, 39)

[2] Ρωμ. (12, 17)

[3] Ησ. (3, 12)

[4] Λουκ. (6, 35)

[5] Ματθ. (6, 12)

[6] Α’ Κορ. (4, 12)


Δεν υπάρχουν σχόλια: