Gold Cross

Κατηγορίες Θεμάτων

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ 2017

Translate

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Θ. Χρειάζεται το κομποσχοίνι για να πεις το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με»;

 



Η απάντηση στην ερώτηση αυτή έχει κι αυτή την επεξήγησή της.

Οι μοναχοί ήθελαν να είναι ακριβείς! Μαζεύανε χαλίκια, όσα φορές ήταν να πούνε την ευχή, και τα βάζανε από την μια τσέπη στην άλλη, από το ένα χέρι στο άλλο. Και ξεκινούσαν «…Κύριε ελέησον…» και 1 χαλίκι… Αυτό δεν σημαίνει πως αν το λέγανε 1 φορά παραπάνω θα πείραζε.. ΟΧΙ! Οι μοναχοί θέλανε να είναι ακριβείς!... Να ΜΗΝ γίνει το δικό τους θέλημα!!!... Να γίνει αυτό που λένε οι Πατέρες στις προσευχές…

Ένας άλλος μοναχός επινόησε να φτιάξει 1 κομποσχοίνι. Πείρε 1 σπάγκο και έκανε πάνω σ’ αυτό αρκετούς κόμπους… 1, 2, 3, 5, 10 , …  100… Και έτσι με αυτό τον τρόπο τηρούσε το τυπικό του. Πήγαινε όμως σ’ αυτόν ο σατανάς και του χάλαγε, του έλυνε τους κόμπους. Δεν ήθελε ο σατανάς να είναι ακριβής και του το έλυνε!

Τότε παρουσιάσθηκε άγγελος Κυρίου στον άγιο Παχώμιο και του υπέδειξε με ποιο τρόπο να φτιάχνουνε τους κόμπους. Ένας κόμπος για να φτιαχτεί έχει μέσα 9 σταυρούς! Από τότε δεν ξανά-πείραξε ο διάβολος το κομοσχοίνι!

Το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε με» αυτές οι 5 λέξεις, είναι η ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΑ προσευχή!

Είναι η προσευχή που αφήνει να νοηθεί ο Παύλος προς Κορινθίους «…5 λέξεις να είχα…». Αυτές οι 5 λέξεις είναι το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με».

Είναι δε ακόμη η προσευχή του τελώνου. Τι έλεγε ο τελώνης στο Θεό;

«…Ο Θεός ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ…»! Αυτή είναι η ίδια!

Είναι η προσευχή που δεν χρειάζεται κόπο, που δεν είναι ανάγκη να είσαι στην εκκλησία, που δεν είναι ανάγκη να είσαι μπροστά στο προσκυνητάρι, που δεν είναι ανάγκη να είσαι με το βιβλίο στο χέρι!

Όταν έχεις το Χριστό στο νου σου, στην καρδιά σου, ο σατανάς δεν μπορεί να σε πλησιάσει, όταν σε βλέπει ν’ ανακατεύεις το όνομα του Χριστού!

Και όπως μας έλεγε ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος «…Ἰησοῦ ὀνόματι μάστιζε πολεμίους…».







Δεν υπάρχουν σχόλια: