Gold Cross

Κατηγορίες Θεμάτων

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ 2017

Translate

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

33. ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ




Η προσευχή «...Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με…» είναι τόσο μικρή, αλλά συνάμα και τόσο δυνατή. Αποτελείται μόνο από πέντε λέξεις, αρέσει πάρα πολύ στον Ουράνιο μας Πατέρα και φοβίζει πάρα πολύ τους δαίμονες.

Είναι πολύ δυνατή γιατί έχει βαθιά νοήματα κρυμμένα μέσα σ’ αυτές τις πέντε λέξεις.

+ Με την λέξη Κύριε ομολογούμε ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού και Θεός μας. Ομολογούμε όμως ταυτόχρονα και κάτι άλλο, ότι εμείς με τη θέλησή μας τον κάνουμε Κύριο της ζωής μας, Κύριο της ύπαρξής μας, Κύριο του νου μας αλλά και Κύριο της καρδιάς μας.  

Δηλαδή Τον παρακαλάμε να κυριαρχήσει σε όλη μας τη ζωή. Να φωτίσει το νου μας ώστε να ξέρουμε ποιο είναι το καλό και η αρετή που εμείς πρέπει να ακολουθούμε, αλλά ταυτόχρονα να πλημμυρίσει την καρδιά μας, με τη δική του αγάπη και ευσπλαχνία, με τον δικό Του θεϊκό έρωτα, για να αγαπάμε όλο τον κόσμο, όλη την κτίση, όλους τους ανθρώπους και πάνω από όλα τον Θεό μας.

+ Με τη λέξη Ιησού ομολογούμε, την πίστη μας στον Υιό του Θεού σαν άνθρωπο. Τ’ όνομα Ιησούς είναι το ανθρώπινο όνομα, είναι το όνομα της ανθρώπινης φύσης του Κυρίου μας. Με τη λέξη Κύριε τον ομολογούμε Θεό, με την λέξη Ιησού τον ομολογούμε άνθρωπο και μαζί «...Κύριε Ιησού…» τον ομολογούμε Θεάνθρωπο.

Είναι μία ομολογία πίστεως, μία ολόκληρη θεολογία.

Το όνομα Ιησούς είναι εκείνο που φοβάται και τρομάζει πολύ τον διάβολο. Λέγετε εξάλλου και στη Γραφή, ότι δεν υπάρχει όνομα πιο δυνατό στον ουρανό και στη γη από το Ιησούς.


Η λέξη Ιησούς είναι το όνομα το ανθρώπινο, το αγαπημένο μας, γι’ αυτό όταν το λέμε με πολλή αγάπη, με πολλή πίστη, πλημμυρίζει ο Θεός την ύπαρξή μας με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος.  

+ Με τη λέξη Χριστέ ομολογούμε ότι ο Ιησούς, ο Κύριος μας, είναι ο Μεσσίας, δηλαδή Αυτός που ήρθε για να μας σώσει, να μας οδηγήσει στην αγκαλιά του ουράνιου μας Πατέρα.

Γι’ αυτό οι τρεις αυτές λέξεις είναι οι δύναμής μας, η πίστης μας και ο φόβος του διαβόλου.

+ Η  4η λέξη το ελέησον με αναφέρεται και στο σώμα και στη ψυχή. Για το σώμα τον παρακαλάμε να μας δώσει, τα της επιβίωσης, ότι έχουμε ανάγκη από τροφή. Τον παρακαλάμε όμως, να μας φωτίσει να λύνουμε και τα διάφορα προβλήματα που έρχονται στη ζωή και μας ταλαιπωρούν. Τον παρακαλάμε να μας γλιτώνει από τις αρρώστιες και από κάθε τι κακό. Αυτή είναι μία όψη που αναφέρεται στο σώμα. Ας δούμε και τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στη ψυχή.

Όταν λέμε ελέησον, αναφερόμαστε στη χάρη Του Αγίου Πνεύματος, που αυτή η δύναμης, είναι εκείνη που αγιάζει την ψυχή μας, που αγνίζει το σώμα μας, διορθώνει τους λογισμούς μας, αποκαθαίνει τις έννοιες που έχουμε μέσα μας, λαμπρύνει γενικά την ψυχή μας, πλημμυρίζοντας την με το φως και τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος.

+ Με την 5η λέξη το με ομολογούμε ότι εγώ Κύριε μου, είμαι αμαρτωλός, Εγώ είμαι ο ελεεινός άνθρωπος, εγώ και κανείς άλλος. Ομολογούμε δηλαδή αυτό που πάντοτε ο Κύριός μας θέλει να ταπεινά να ομολογούμε ότι είμαστε απλά παιδιά που κάνουμε πολλά λάθη, πολλές αμαρτίες. Με το ελέησον με, ομολογούμε την αδυναμία μας και αυτή η ταπείνωση μας, τρομάζει τον σατανά πολύ, γιατί είναι εγωιστής εκείνος και δεν θέλει ταπεινά πράγματα αλλά ταυτόχρονα χαροποιεί τον Κύριο μας, για την ταπείνωσή μας.

Η προσευχή «…Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με…» είναι τόσο δυνατή, μα τόσο δυνατή, που όταν τη λέμε πολλές φορές, μας περιλούζει η Χάρις του Αγίου Πνεύματος, βοηθώντας μας να παραμείνουμε άτρωτοι από κάθε πόλεμο και επίδραση του διαβόλου.

Την προσευχή αυτή συνήθως τι λέμε με το κομποσχοίνι. Είναι ένα σχοινάκι που είναι φτιαγμένο με κόμπους. Κάθε φορά ακουμπώντας τα ακροδάκτυλά μας σε κάθε κόμπο, λέμε την ευχή. Κάθε κόμπος αποτελείται από εννέα σταυρουδάκια. Αυτά τα σταυρουδάκια συμβολίζουν, τα 9 τάγματα των αγγέλων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, πριν δημιουργήσει ο Θεός τον άνθρωπο, δημιούργησε τους αγίους αγγέλους. Δημιούργησε τα 10 τάγματα των Αγγέλων. Αλλά το ένα Τάγμα, με τον εωσφόρο ολιγοπίστησε, αντέδρασε, απομακρύνθηκε από το Θεό από τον εγωισμό του, και τότε  εξέπεσε από τον παράδεισο, εξέπεσε από τον ουρανό, και η πτώση τους αυτή ήταν τόσο σφοδρή, που μετουσιώθηκε η φύση τους και από άγγελοι έγιναν δαίμονες και έτσι έγινε το τάγμα των δαιμόνων.

Όταν έφυγε το δέκατο τάγμα, απομακρύνθηκε δηλαδή από το Θεό, ο Θεός είπε «...τώρα θα φτιάξω τον άνθρωπο και όσοι από τους ανθρώπους με αγαπήσουν, με εμπιστευτούν και υπακούσουν στα λόγια μου, Εγώ θα τους πάρω στο ουράνιο βασίλειο και θα αντικαταστήσουν το δέκατο τάγμα των Αγγέλων…».

Γι’ αυτό με το κομποσχοίνι, κρατώντας κάθε φορά έναν κόμπο, ομολογούμε τα 9 τάγματα των αγγέλων, που αν εμείς ζήσουμε σωστά, θ’ αντικαταστήσουμε το δέκατο τάγμα που εξέπεσε από τον ουρανό, του εωσφόρου και των πεπτωκότων αυτού αγγέλων του. Το κομποσχοίνι και η δύναμη της προσευχής που κρύβεται μέσα απ’ αυτό, φοβερίζει πάρα πολύ τους δαίμονες.

Λέγοντας την ευχή σαν οικογένεια, αγιάζει το σπίτι μας, το ευλογεί ο Θεός πάρα πολύ, επέρχεται η Χάρις του Αγίου Πνεύματος και δεν πρόκειται να φύγει ποτέ, φτάνει να το λέμε με ταπείνωση, με πίστη και πολλή αγάπη.  Αμήν.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!!!!



1 σχόλιο:

Γεώργιος Παντελή είπε...

Κυριε Ιησού Χριστέ ελεησον με τον αμαρτωλο.